FAQ
1. Wanneer heb ik een asbestattest nodig?
Een asbestattest is nodig voor gebouwen die dateren van voor 2001.
Woning/appartement:
Sinds 23 november 2022 is een asbestattest verplicht bij verkoop of overdracht. Tegen 2032 moet elke eigenaar in het bezit zijn van een geldig asbestattest, ook zonder verkoop of overdracht.
Gemeenschappelijke delen:
Uiterlijk tegen 31 december 2026 is een afzonderlijk asbestattest verplicht voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw.
2. Wat als mijn woning niet-asbestveilig wordt bevonden?
Als uit het onderzoek blijkt dat de woning niet-asbestveilig is, betekent dit niet dat u ze niet mag verkopen.
Het asbestattest is informatief, het vormt geen verbod of verplichting. Via het asbestattest wordt er een duidelijk beeld geschetst van de eventuele aanwezigheid van asbesthoudende/asbestverdachte materialen in het gebouw.
3. Hoelang is een asbestattest geldig?
Indien de woning als niet-asbestveilig wordt bevonden, is het attest 5 of 10 jaar geldig, afhankelijk van de omvang van het ingeschatte risico.
Een asbestattest is daarentegen onbeperkt geldig indien de woning asbestveilig wordt bevonden.
4. Wat houdt een asbestinventarisatie in?
Tijdens het onderzoek inspecteren we alle zichtbare materialen die mogelijk asbest bevatten. We nemen stalen waar nodig en beschrijven alles in een overzichtelijk rapport. Dit vormt de basis van het officiële asbestattest.
5. Hoeveel kost een asbestattest?
De kostprijs hangt af van het type en de grootte van het gebouw en de hoeveelheid stalen die er genomen worden voor analyse.
Wij maken altijd een transparante prijsofferte op maat, zonder verrassingen. Contacteer ons gerust voor een vrijblijvende prijsinschatting.